Σεξουαλική Ζωή

ΟΤΑΝ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ


Οι σεξουαλικές διαταραχές είναι συχνές στα άτομα που πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ΣΚΠ, πολύ συχνά όμως υποβαθμίζονται. Στη κλινική εικόνα της ΣΚΠ, οι σεξουαλικές διαταραχές, σπάνιες στην αρχή, συχνές στην πορεία της εξέλιξής της, υποβαθμίζονται τόσο από τον ίδιο τον ασθενή, όσο και από τον γιατρό του, είτε γιατί δεν αναφέρονται (από μια κακώς εννοούμενη συστολή), είτε γιατί δεν αξιολογούνται δεδομένου ότι θεωρούνται μικρότερης σημασίας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συμπτώματα. Στην πραγματικότητα όμως μπορεί να είναι πηγή θλίψης και απογοήτευσης και να επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή του ασθενούς ή/και του ζευγαριού. Συχνά οι σεξουαλικές διαταραχές αναπτύσσονται ταυτόχρονα με την προσβολή των αισθητηρίων οργάνων και των κυστικών και εντερικών λειτουργιών και λιγότερο με την εμφάνιση κινητικών προβλημάτων. Αντίθετα, η ηλικία, η κλινική κατάσταση και η διάρκεια της ασθένειας φαίνεται ότι δεν επηρεάζουν τόσο πολύ.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ


Στον άνδρα, οι διαταραχές που αναφέρονται πιο συχνά είναι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας (λίμπιντο) και η ανικανότητα να φτάσει σε οργασμό και αυτές ακολουθούν δυσκολίες μερικής ή ολικής στύσης και πιο σπάνια η αδυναμία εκσπερμάτισης.

Στη γυναίκα, στη μείωση της επιθυμίας και στην αδυναμία να φτάσει σε οργασμό, προστίθενται η μείωση της ευαισθησίας στην περιοχή των γεννητικών της οργάνων, μείωση της ύγρανσης του κόλπου και δυσπαρεύνεια (οδυνηρή συνουσία).

Η ΣΚΠ μπορεί να προκαλέσει κατ’ ευθείαν σεξουαλικές δυσλειτουργίες όταν οι απομυελινωτικές βλάβες εντοπίζονται στα μυελικά κέντρα που εποπτεύουν τη σεξουαλική λειτουργία ή στα ανώτερα νευρικά κέντρα που οργανώνουν τη συγκέντρωση των εξωτερικών και ψυχογενών ερεθισμάτων, που καθορίζουν τη σεξουαλική ανταπόκριση. Άλλα συμπτώματα της ΣΚΠ όπως η κόπωση, οι αισθητηριακές διαταραχές, οι δυσκολίες συγκέντρωσης, οι κυστικές δυσλειτουργίες, μπορούν από τη πλευρά τους να επηρεάσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Από μια άλλη πλευρά, οι φυσικές αλλαγές που προκαλεί η ΣΚΠ όχι μόνο μπορούν να προκαλέσουν μείωση της αυτονομίας, καταστάσεις εξάρτησης και κατάθλιψης, αλλά συχνά παρεμβαίνουν αρνητικά και στη διαμόρφωση της εικόνας του εαυτού, στην αυτοεκτίμηση και στην αποδοχή από την πλευρά του συντρόφου.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να αφορούν μια χαμηλή λίμπιντο, είτε μια σεξουαλική δυσλειτουργία. Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε, προκειμένου να ξεπεραστούν αυτά τα συμπτώματα και να έχετε μια ευτυχισμένη και υγιή σεξουαλική ζωή.

  • Ξανά-μάθετε το σώμα σας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια πάθηση που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να μάθετε εκ νέου το σώμα σας. Αφιερώστε χρόνο στην κρεβατοκάμαρά σας με την πόρτα κλειδωμένη για να χαρτογραφήσετε εκ νέου το σώμα σας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να αυνανιστείτε, (κάτι που, ωστόσο, βοηθάει) αλλά να κάνετε κάτι που φέρνει μια ευχάριστη αίσθηση. Επίσης χαρτογραφήστε ό,τι πονάει και σας κάνει να μην αισθάνεστε καλά. Το σώμα σας είναι διαφορετικό και πρέπει να το μάθετε εκ νέου, προκειμένου να χαίρεστε και πάλι το σεξ.

  • Επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας 

Μόλις συνειδητοποιήσετε τι είναι αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε καλά και τι όχι, πείτε το στον σύντροφό σας. Συχνά, ο σεξουαλικός σύντροφος των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας χρειάζεται καθοδήγηση για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Μπορεί να είναι άτολμοι, επειδή δεν θέλουν να σας πληγώσουν. Eχοντας μια συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουν και τι όχι, θα τους δώσετε τη δυνατότητα να ενισχύσουν εκ νέου τη σεξουαλική σας ζωή.

  • Να είστε τολμηροί και να πειραματίζεστε

Το σώμα σας έχει αλλάξει, λόγω της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Εξαιτίας αυτού, δεν είναι όλα ίδια. Ετσι, να είστε τολμηροί και να πειραματίζεστε. Είτε το κάνετε μόνοι σας, είτε με τον σύντροφό σας, είναι σημαντικό να δοκιμάζετε νέα πράγματα για να δείτε τι λειτουργεί για σας. Αντιμετωπίστε τη σκλήρυνση κατά πλάκας ως μια ευκαιρία να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να υποστηρίζετε το σώμα σας, αν χρειαστεί, και πάντα να μιλάτε με τον σύντροφό σας για το τι σας κάνει να αισθάνεστε άνετα και τι άβολα.

  • Χρησιμοποιήστε παιχνίδια

Μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον διέγερση τώρα, έτσι δεν πρέπει να φοβάστε να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας και να συζητήσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ερωτικά παιχνίδια. Μερικές φορές, αυτή η επιπλέον διέγερση είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί η σεξουαλική κορύφωση. Μην ντρέπεστε γι’ αυτό, πάρτε την πρωτοβουλία για να κάνετε ό,τι πρέπει για να απολαύσετε το σεξ.

  • Χρήση λιπαντικού

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των γυναικών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Χρησιμοποιήστε κάποιο λιπαντικό με βάση το νερό και δεν πρέπει να φοβάστε να το εφαρμόσετε χωρίς ενοχές.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ LAURA MANCUSO

Από όλα τα συμπτώματα της ΣΚΠ, τα σεξουαλικά είναι από τα πιο δύσκολα να συζητηθούν ανοιχτά. Συχνά λόγω αμηχανίας, ή λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, οι άνθρωποι έχουν τη τάση να υποβαθμίζουν αυτή τη σημαντική πλευρά της ζωής τους και οι γιατροί επίσης έχουν κάποια συστολή στην αντιμετώπιση του θέματος. Η τεχνολογική εξέλιξη παρουσιάζει διάφορες λύσεις για τα σεξουαλικά προβλήματα, αλλά το πιο αποτελεσματικό φάρμακο βρίσκεται στην ενότητα των φυσικών και συναισθηματικών πλευρών του κάθε ανθρώπου. Για να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε ένα πρόβλημα σχετικό με τη σεξουαλικότητα, βασικό είναι η ποιότητα της σχέσης των συντρόφων και η δυνατότητά τους να ανοίγονται σε καινούργιες ιδέες που αφορούν τη σεξουαλική απόλαυση. Η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη γιατί θέτει σε αμφισβήτηση τους ρόλους αρσενικό – θηλυκό όπως έχουν βιωθεί για χρόνια στη ζωή του ζευγαριού. Η συνάντηση με τον ψυχολόγο και οι ομάδες συζήτησης (ομάδες αλληλοβοήθειας) βοηθούν τους ανθρώπους στο να επικοινωνήσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα, να διευρύνουν και να εμπλουτίσουν με καινούργιους τρόπους, τη δική τους προσωπική σεξουαλική ζωή.

Skip to content