Δυσφαγία

Δηλαδή δυσκολία στην κατάποση. Μερικοί ΑμΣΚΠ που έχουν προβλήματα ομιλίας παρουσιάζουν επίσης δυσφαγία. Συνήθως εμφανίζεται στις βαριές περιπτώσεις όμως μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε στάδιο. Παρουσιάζεται βήχας μετά από κατάποση υγρών ή πνιγμός ενώ τρώμε κάποιες τροφές, ειδικά αυτές που έχουν υφή σαν ψίχουλα.
Όταν εμφανίζεται τέτοιος βήχας ή πνίξιμο, το φαγητό ή τα υγρά εισπνέονται στην τραχεία αντί να κατέβουν από τον οισοφάγο στο στομάχι. Αν τα υγρά ή το φαγητό φτάσουν στους πνεύμονες μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία ή αποστήματα. Ακόμη επειδή το φαγητό ή τα υγρά δεν πηγαίνουν στο στομάχι, υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης ή κακής σίτισης.
Υπάρχει επίσης η περίπτωση ένας ΑμΣΚΠ να εισπνέει μικρές ποσότητες υγρών ή φαγητού χωρίς να το καταλαβαίνει.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η δυσφαγία διαγιγνώσκεται αρχικά με ένα προσεκτικό ιστορικό του ασθενούς και νευρολογική εξέταση της γλώσσας και των μυών κατάποσης. Γίνεται μια ακτινοσκόπηση (videofluoroscopy) για να καταμετρηθεί η ικανότητα μάσησης και κατάποσης στερεών τροφών και υγρών. Στην εξέταση αυτή ο ΑμΣΚΠ πίνει μικρή ποσότητα βαρίου που κάνει τις κινήσεις και διάρθρωση του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου ορατές στην ακτινογραφία. Οι κινήσεις των μυών αποτυπώνονται σε μια βιντεοκασέτα καθώς ο ασθενής τρώει φαγητά ή ποτά διαφορετικής σύστασης – αραιά ή παχιά, υγρά ή στερεά. Έτσι αναγνωρίζεται το ακριβές σημείο της δυσκολίας και ο τρόπος δυσλειτουργίας για να ακολουθήσει η αντίστοιχη θεραπευτική προσέγγιση.
Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της δυσφαγίας γίνεται από ένα λογοθεραπευτή. Συνήθως η θεραπευτική προσέγγιση συνίσταται στην εκμάθηση στρατηγικών που διευκολύνουν το ασφαλέστερο μάσημα της τροφής και την κατάποση, στην αλλαγή των διαιτητικών συνηθειών, σε ασκήσεις ή σε διέγερση των μυών για καλυτέρευση της κατάποσης. Σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω θεραπευτικές προσεγγίσεις, γίνεται παροχέτευση των τροφών από σωλήνα που είναι συνδεμένος κατ΄ ευθείαν με το στομάχι έτσι ώστε να λαμβάνει ο ασθενής τα υγρά και την τροφή που είναι απαραίτητα.

Skip to content