Τί προκαλεί την κόπωση

Τα αίτια που προκαλούν την κόπωση δεν είναι γνωστά, ειδικά επειδή η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κόπωσης δεν ανταποκρίνονται στη φυσική κατάσταση μας κατάσταση.

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που συνηγορούν στην κόπωση:

  • Δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί την σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά ξέρουμε ότι υπάρχει μια δυσκολία στη μετάδοση των μηνυμάτων κατά μήκος των νεύρων που έχουν υποστεί απομυελίνωση. Έτσι η ένταση της μετάδοσης των μηνυμάτων είναι πολύ μειωμένη πράγμα που προκαλεί αίσθημα κούρασης και αδυναμίας που επιδρά τόσο στα κινητήρια όσο και τα αισθητήρια νεύρα. Η κόπωση των κινητήριων νεύρων μπορεί να φέρει αδυναμία, ένα αίσθημα βάρους στους μύες, έλλειψη συντονισμού και τρόμο. Η κόπωση των αισθητηρίων νεύρων της όρασης, της ακοής, της γεύσης, της οσμής και της αφής, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μία ή περισσότερες αισθήσεις.
  • Όταν αισθανόμαστε αδυναμία ή είμαστε πιασμένοι απαιτείται μεγαλύτερη σωματική και πνευματική προσπάθεια=ενέργεια για να κάνουμε τις καθημερινές δουλειές. Οι καταστρεμμένοι ή απομυελινωμένοι ιστοί των νεύρων, χρειάζονται περισσότεροι ενέργεια για την διέγερσή τους και έτσι κουράζονται γρήγορα. Με άλλα λόγια, οι αδύναμοι νευρικοί ιστοί επιβαρύνουν τους δυνατούς με αποτέλεσμα να κουράζονται και αυτοί γρήγορα.
  • Η μελαγχολία και η απογοήτευση από μια χρόνια ασθένεια όπως είναι η ΣΚΠ μπορεί να φέρει κόπωση που είναι αποτέλεσμα του στρες, κυρίως γιατί διαταράσσεται ο ύπνος.

Η κούραση μπορεί να εμφανιστεί μετά από κοπιαστική προσπάθεια αλλά και άλλοι παράγοντες συνηγορούν όπως ένα βαρύ γεύμα, το κάπνισμα ή ποτό, η αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας όπως για παράδειγμα μετά από ζεστό μπάνιο ή ηλιοθεραπεία. Υπάρχει μάλιστα το τεστ του ζεστού μπάνιου που είναι μια εξέταση που γίνεται ειδικά για τη διάγνωση της κόπωσης στη ΣΚΠ. Τα συμπτώματα μετά από αυτό το τεστ μπορεί να είναι ένα αίσθημα βάρους ή θαμπή όραση. Πράγματι, η κόπωση μετά από ζεστό μπάνιο ή έντονη σωματική άσκηση μπορεί να προκαλέσει και την επανεμφάνιση παλαιών συμπτωμάτων που είχαμε κατά τη διάρκεια προηγούμενων ώσεων τόσο που μερικές φορές ν΄ αναρωτιόμαστε αν μπαίνουμε σε ώση. Αλλά και ο πυρετός μπορεί να μας φέρει τα ίδια συμπτώματα. Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα οι απομυελινωμένοι ιστοί των νεύρων να μην μπορέσουν να φέρουν σε πέρας τη διέγερση. Τέτοια ευαισθησία στη θερμοκρασία μπορεί να αντικατοπτρίζει τον θερμοκρασιακό κύκλο του σώματός μας μέσα στην ημέρα, που μπορεί ν΄ διαφέρει μέχρι και ένα βαθμό Κελσίου. Η χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματος παρουσιάζεται συνήθως στις 2-3 το πρωί ενώ η μεγαλύτερη το απόγευμα. Η κόπωση που προέρχεται από την φυσιολογική αυτή αύξηση της θερμοκρασίας τους σώματος σε συνδυασμό με την κούραση από τις δραστηριότητες της ημέρας είναι δυνατόν να μας κάνουν να αισθανόμαστε ιδιαίτερα αδύναμοι και κουρασμένοι αργά το απόγευμα.

Skip to content