Εργασία

ΕΡΓΑΣΙΑ & ΣΚΠ


Ακόμα και αν έχετε διαγνωστεί με ΣΚΠ, την επόμενη της διάγνωσης συνεχίζετε να είστε το ίδιο άτομο που ήσασταν και την προηγούμενη. Δεν έχετε δηλ. χάσει καμία από τις ικανότητες σας. Η διάγνωση δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να περιορίσετε τις φιλοδοξίες που έχετε για τη ζωή. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα που προκαλεί η ΣΚΠ είναι ποικίλα, απρόβλεπτα και ρευστά, κάποιοι από εσάς ίσως στην πορεία αναγκαστείτε να προβείτε σε αλλαγές στη δουλειά ή στο αντικείμενο απασχόλησης σας, ενώ ορισμένοι μπορεί να έχετε άμεσο όφελος από κάποιες προσαρμογές στο χώρο εργασίας που θα ανταποκρίνονται στις προσωπικές σας ανάγκες.

Πιθανότατα η διάγνωση ήρθε τη στιγμή που βρίσκεστε στην πιο παραγωγική ηλικία της ζωής σας, την περίοδο δηλ. που ο εργοδότης σας, σας έχει μεγάλη ανάγκη. Ενδεχομένως η αυτοπεποίθηση σας έχει κλονιστεί και χρειάζεστε τη στήριξη του εργοδότη σας για να μπορέσετε να συνεχίσετε να αποδίδετε.

Η διάγνωση μπορεί να επηρεάσει ποικιλοτρόπως τη ζωή σας. Μην πάρετε αποφάσεις για το εργασιακό σας μέλλον εν θερμώ. Οι περίοδοι αμέσως μετά τη διάγνωση, ή κατά τη διάρκεια μιας υποτροπής δεν ενδείκνυνται για να πάρετε τόσο σημαντικές αποφάσεις.
Στην εποχή μας όλο και περισσότεροι εργοδότες είναι διατεθειμένοι να κρατήσουν το εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό τους δεδομένου ότι είναι προς το συμφέρον τους να έχουν καλούς υπαλλήλους που έχουν αποδείξει την αξία τους, από το να πειραματίζονται με καινούργιους.

ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΧΩ ΣΚΠ;


Αναμφίβολα η διάγνωση της ΣΚΠ θα δυσκολέψει τον εργοδότη σας με πολλούς και διάφορους τρόπους. Κατά κανόνα οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας, όχι μόνο δεν γνωρίζουν πολλά για τη ΣΚΠ, αλλά έχουν λανθασμένη εντύπωση και πληροφόρηση για αυτήν. Δυστυχώς και οι εργοδότες δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Δεν γνωρίζουν ότι η ΣΚΠ δεν οδηγεί αυτόματα σε αναπηρία και ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τα ΑμΣΚΠ να εργάζονται για πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση της. Οι εργοδότες μπορεί να φοβούνται πως η πρόσληψη ενός ΑμΣΚΠ θα επιβαρύνει με μεγάλο κόστος την επιχείρηση τους. Στην πραγματικότητα όμως πολλά ΑμΣΚΠ δεν χρειάζονται ειδικές προσαρμογές, ή ακόμα και αν χρειαστούν αυτό αφορά σε προσαρμογές με λίγο έως μηδενικό κόστος. Εξ’ άλλου υπάρχει επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ για τέτοιες αλλαγές. Είναι στο χέρι σας να αποδείξετε ότι η νόσος δεν σας εμποδίζει να κάνετε την δουλειά σας σωστά. Θα βοηθήσει αν μιλήσετε στον εργοδότη σας για τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν, ώστε να καταλάβει καλύτερα την κατάσταση σας, και να τον ενθαρρύνετε να υιοθετήσει τέτοιες πολιτικές και πρακτικές που θα σας επιτρέπουν να συνεχίσετε να είστε το ίδιο αποδοτικός και αποτελεσματικός στη δουλειά σας. Δεδομένου ότι η ΣΚΠ επηρεάζει τα άτομα με διαφορετικούς τρόπους, είναι σημαντικό ο εργοδότης σας να γνωρίζει τις προσωπικές σας ανάγκες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΟΥ;


Είναι στο χέρι σας να πείτε ή όχι στους εργοδότες σας και στους συναδέλφους σας ότι έχετε ΣΚΠ. Νομικά, δεν έχετε καμία τέτοια υποχρέωση.
Να έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι σωστό να πάρετε βεβιασμένες αποφάσεις για την επαγγελματική σας ζωή κατά τη διάρκεια μίας ώσεως, ακόμη και αν η απόφαση αυτή αποδειχτεί σωστή αργότερα. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να ξεπεράσει την παρούσα φάση. Μετά ενημερωθείτε σφαιρικά έτσι ώστε να γνωρίζεται καλά τί επιλογές έχετε. Μόνο τότε ν’ αποφασίσετε τι θα κάνετε.
Η ΣΚΠ διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι λένε σαν το δαχτυλικό αποτύπωμα, και έτσι διαφέρει και η επίδραση της στον εργασιακό χώρο.
Αν έχετε προσφορά για μια δουλειά που απαιτείται ιατρική αξιολόγηση καλό είναι να είστε ειλικρινείς όσον αφορά τα συμπτώματα σας. Ακόμη αν χρειαστεί να γίνουν αναπροσαρμογές στον εργασιακό σας χώρο, ή χρειαστεί να έχετε ευέλικτο ωράριο και πάλι θα πρέπει να μιλήσετε με τον εργοδότη σας, αντί να αντιδράσετε βιαστικά και μετά να το μετανιώσετε.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ;


Επειδή η ΣΚΠ είναι μια πάθηση με πολλές διακυμάνσεις και ο καθένας από μας τη βιώνει διαφορετικά δεν μπορεί να δοθεί μια γενικευμένη απάντηση. Παράγοντες όπως η βαρύτητα των συμπτωμάτων, η συχνότητα με την οποία παρουσιάζονται, ο βαθμός αναπηρίας καθώς και το αντικείμενο εργασίας, επηρεάζουν την δυνατότητα παραμονής ή μη του ΑμΣΚΠ στη δουλειά. Πολλά ΑμΣΚΠ συνεχίζουν και μετά τη διάγνωση να εργάζονται επιτυχημένα και να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν.
Από την άλλη η δουλειά δεν είναι το παν και σίγουρα δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου αν κρίνετε ότι πρέπει να την αφήσετε.
Είναι απαραίτητο τα ΑμΣΚΠ να συνεχίσουν να ζουν όσο το δυνατό πιο ανεξάρτητα και γεμάτα και γι’ αυτό θα ήταν ίσως καλό να εξετάσετε ακόμα και την εκδοχή κοινωνικής προσφοράς σε εθελοντική βάση.
Έχει μεγάλη σημασία να μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις για τη δουλειά σας, απλά και μόνο επειδή διαγνωστήκατε με ΣΚΠ. Πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για να σκεφτεί και να διαλέξει αυτό που θεωρεί ότι είναι το καλύτερο για σας: αν θα παραμείνετε στη δουλειά σας ή αν θα βρείτε άλλες εναλλακτικές λύσεις.

ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ


Η Κοινοτική οδηγία 78/2000 (Ν. 3304/05) περί ίσης μεταχείρισης καλύπτει όλα τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) επομένως και τα Άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Κατοχυρώνει την ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού στον τομέα της εργασίας & της απασχόλησης.

  • Η οδηγία αυτή ενσωματώθηκε στην Ελληνική  νομοθεσία, με το Ν. 3304/05. ΦΕΚ16/27-1-2005 και απαγορεύει κάθε είδους διάκριση -άμεση, έμμεση παρενόχληση, εντολή- στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης.
  • Πεδίο εφαρμογής της είναι τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας.
  • Θέτει την ευθύνη για την απόδειξη της μη παραβίασης της αρχής της ίσης μεταχείρισης στον εναγόμενο. Ο ενάγων δεν υποχρεούται να αποδείξει πλήρως ενώπιον δικαστηρίου ή αρμόδιας διοικητικής αρχής τη διάκριση σε βάρος του. Αρκεί να προσάγει επαρκείς ενδείξεις προκειμένου το δικαστήριο να πιθανολογήσει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση παραβιάστηκε η αρχή της ίσης μεταχείρισης. Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος υποχρεούται να αποδείξει ότι δεν συντρέχει κανενός είδους διάκριση.
  • Δεν θεωρεί ως άνιση μεταχείριση:
    • τη λήψη, ή η διατήρηση ειδικών μέτρων υπέρ των ΑΜΕΑ, με σκοπό την πρόληψη ή την αντιστάθμιση των μειονεκτημάτων τους.
    • τη θέσπιση μέτρων που αποβλέπουν στη δημιουργία ή τη διατήρηση προϋποθέσεων ή διευκολύνσεων για τη διαφύλαξη ή την ενθάρρυνση της ένταξης τους στην απασχόληση και την εργασία.
  • Προβλέπει τόσο ποινικές όσο και διοικητικές κυρώσεις
  • Περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τα ΑΜΕΑ, όπως την πρόβλεψη για εύλογες προσαρμογές για τα ΑΜΕΑ, όπου ο εργοδότης υποχρεώνεται στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων κατά περίπτωση μέτρων, προκειμένου τα ΑΜΕΑ να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε θέσεις εργασίας , να ασκούν αυτήν και να εξελίσσονται, καθώς και δυνατότητα συμμετοχής στην επαγγελματική κατάρτιση, εφόσον τα μέτρα αυτά δεν συνεπάγονται δυσανάλογη επιβάρυνση για τον εργοδότη.

Εάν θεωρείτε ότι έχετε πέσει θύμα διάκρισης επικοινωνήστε με το Σύλλογο Ατόμων με ΣΚΠ για καθοδήγηση και βοήθεια!

Skip to content