Δελτίο Τύπου 21.05.2022 – Προετοιμάζοντας τους ασθενείς με ΣΚΠ για την νέα πραγματικότητα

Διαδικτυακή Ημερίδα του ΣΑμΣΚΠ με θέμα «Προετοιμάζοντας τους ασθενείς με ΣΚΠ για την νέα πραγματικότητα»

Το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) διοργάνωσε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Προετοιμάζοντας τους ασθενείς με ΣΚΠ για την νέα πραγματικότητα». Η Ημερίδα είχε συνολική διάρκεια 3 ώρες περίπου και αφορμή της ήταν ο μήνας Μάϊος, ο οποίος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης υπέρ των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και το «μοίρασμα» σκέψεων, βιωμάτων και συναισθημάτων για την συμβίωση με την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Την έναρξη της ημερίδας έκανε η Πρόεδρος του ΣΑμΣΚΠ, κα Βάσω Μαράκα, η οποία στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε εν συντομία στη φύση της Σκλήρυνσης και στα ποσοστά της. Στάθηκε, ωστόσο, στους ιδιαίτερους δεσμούς που δημιουργούνται μεταξύ των μελών του  ΣΑμΣΚΠ, και όχι μόνο. Τόνισε πως οι φετινές δράσεις του Συλλόγου, υλοποιούνται με φωταγωγήσεις κτιρίων στους δήμους της Αττικής και με προβολή video στα social media. Επεσήμανε την παρουσία ενημερωτικού περιπτέρου στο κέντρο της Αθήνας, έπειτα από 2 χρόνια απουσίας λόγω covid, και απηύθυνε κάλεσμα προς όλους για το επερχόμενο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, που πραγματοποιείται στις 28 & 29 Μαΐου. Τέλος, προλόγησε και  αμέσως έδωσε τον λόγο στον κ Νικόλαο Γκούβα, Ψυχίατρο – Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας & Πρόεδρο του Κλάδου Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας «Πληροφορική & Καινοτόμες Τεχνολογίες στην Ψυχιατρική».

Στην ομιλία του ο κος. Γκούβας, αναφέρθηκε στην προσφορά των νέων τεχνολογιών στον κλάδο της Ψυχικής Υγείας. Τόνισε πώς σήμερα, σε αντίθεση με το παρελθόν, τα προβλήματα που συνδέονται με την ψυχική υγεία, συζητιούνται ελεύθερα και χωρίς κοινωνική πίεση. Στη προκειμένη περίπτωση, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να συζητιούνται μεταξύ των νοσούντων με Σκλήρυνση και των συγγενών ή/και φίλων τους, καθώς τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά για την ποιότητα ζωής τους. Ο ίδιος επεσήμανε το πόσο συχνή είναι η κατάθλιψη τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στα άτομα με Σκλήρυνση. Όσον αφορά την προσφορά της τεχνολογίας στην ψυχική υγεία, ανέφερε την πλειάδα των πλεονεκτημάτων της χρήσης της, καθώς τη συστηματική χρήση της, μιας και οι δυνατότητες και τα οφέλη που προσφέρει είναι πολλές. Σε μελέτη που ο ίδιος και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν, με τη βοήθεια του DNA και της τεχνολογίας, κατάφεραν να είναι σε θέση να παρέχουν στον εκάστοτε ασθενή μια θεραπεία εξιδανικευμένη και σύμφωνη με τις ανάγκες του. Αναφορά έκανε και στις λύσεις που πρέπει να δοθούν – με γνώμονα πάντα την ποιότητα ζωής -, και ομοίως και στις αλλαγές του έγιναν στη χώρα μας στο σύστημα Υγείας. Τέλος, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις τηλεσυνεδρίες και κυρίως για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα, ειδικά σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μετακίνηση.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε εν συντομία η κα. Μαράκα η οποία προλόγησε και έδωσε το λόγο στην κα. κα  Ελισάβετ Ανδρεάδου, Επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στην Α’  Νευρολογική κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Αιγινήτειο νοσοκομείο τμήμα απομυελινωτικών νοσημάτων. Η κα. Ανδρεάδου στην ομιλία της αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των m-RNA εμβολίων στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Εξήγησε με σαφείς και κατανοητούς όρους το πως λειτουργούν τα εμβόλια αυτά και αναφέρθηκε στη διάρκεια «ζωής» τους. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο προστατευτικό πλέγμα που δημιουργούν τα εμβόλια τόσο για τους εμβολιασμένους, όσο και για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν, λόγου χάρη τα παιδιά. Αναφέρθηκε και ανέλυσε τα είδη των εμβολίων, δηλαδή τα πρωτεϊνικά από τη μια πλευρά, και από την άλλη τα εμβόλια με βάση τους ιικούς φορείς και τα m-RNA. Φυσικά, αναφέρθηκε και στο τι συμβαίνει στον οργανισμό του ανθρώπου που εμβολιάζεται με τα εμβόλια με βάση τους ιικούς φορείς αλλά και με τα m-RNA. Εξήγησε την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού στο m-RNA εμβόλιο και ως εκ τούτου τι συμβαίνει και πως αντιδρά το ανθρώπινο σώμα όταν προσβληθεί από το covid.

Tην ημερίδα έκλεισα η κα Χριστίνα – Αναστασία Ραπίδη Διευθύντρια Τμήματος Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς». Η κα Ραπίδη μίλησε για τη βλάβη του ανώτερου κινητικού νευρώνα, που έχει σαν αποτέλεσμα τις αλλαγές του ελέγχου της κίνησης, οι οποίες αλλαγές αυτές ως ένα βαθμό μπορεί να χαρακτηριστούν και αντίδραση του οργανισμού στην προσαρμογή. Η σημαντικότητα του εν λόγω θέματος τόνισε πως έγκειται στο γεγονός ότι η μείωση της λειτουργικότητας οδηγεί μοιραία και σε αύξηση της αναπηρίας ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Τόνισε την αναγκαιότητα και χρησιμότητα των υπηρεσιών αποκατάστασης, οι οποίες στοχεύουν ακριβώς στη μείωση της αναπηρίας προκείμενου ο ασθενής να αποκτήσει μια ποιοτική διαβίωση. Σημαντική παράμετρος σε αυτό, καθώς η ΣΚΠ είναι μια εξελισσόμενη νευρολογική ασθένεια, είναι να συνεργάζονται όλες οι ειδικότητες, προκειμένου και ο ασθενής να επωφεληθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό από τις νέες θεραπείες. Ενθάρρυνε τους ασθενείς να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα βοηθήματα (πχ περιπατητήρας) και ενημέρωσε για νέα και διαθέσιμα φάρμακα. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στην θεραπευτική αξία της της άσκησης.

Την αποφώνηση έκανε η κα. Μαράκα, η οποία ευχαρίστησε θερμά τους 3 ομιλητές και τους συμμετέχοντες.

Η Ημερίδα τελέστηκε υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Genesis Pharma . Υπεύθυνος διοργάνωσης της Ημερίδας ήταν η εταιρεία Forthright.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) στο τηλέφωνο 210 9600131 ή στο email: samskp@otenet.gr.

Skip to content