Δελτίο Τύπου 23.10.2021 – Διαχείριση Πολλαπλής Σκλήρυνσης & Ασθενών στη Διάρκεια Της Πανδημίας

Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Αττικής (ΣΑμΣΚΠ) διοργάνωσε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Πολλαπλής Σκλήρυνσης & Ασθενών στη διάρκεια της πανδημίας». Η Ημερίδα είχε συνολική διάρκεια περίπου 3 ώρες και ο χαρακτήρας της ήταν ενημερωτικός, με απώτερο στόχο την ανταλλαγή και το «μοίρασμα» σκέψεων, απόψεων, βιωματικών εμπειριών και συναισθημάτων στα πλαίσια της διαχείρισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης εν τω μέσω της πανδημίας.

Την έναρξη της ημερίδας έκανε η Πρόεδρος του ΣΑμΣΚΠ, κα Βάσω Μαράκα, η οποία στον χαιρετισμό της έκανε λόγο για το πόσο πολύ έχουν επηρεαστεί οι χρόνιοι ασθενείς από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται λόγω της πανδημίας. Επεσήμανε τις δύσκολες συνθήκες των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά Πλάκας μιας και ο φόβος και η ανασφάλεια -κυρίαρχα συναισθήματα των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση- έχουν διογκωθεί εξαιτίας της απομόνωσης, που προκαλείται από το ενδεχόμενο της πιθανής λοίμωξης. Απόρροια, δε, της προαναφερθείσας κατάστασης, είναι η μη συνέπεια στην τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών. Τέλος, στάθηκε στη σημαντικότητα της επικοινωνίας Ιατρού-Ασθενούς, παρομοιάζοντάς τη με «εικονικό φάρμακο».

Ακολούθησε η κα Έφη Σίμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας και Μέσων στη Δημόσια Υγεία, στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στην ομιλία της με θέμα «Επικοινωνία Γιατρού – Ασθενούς: Εμπόδιο στη τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής», μίλησε για τα εμπόδια μη τήρησης της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και για τις αιτίες τους. Αναφέρθηκε επιπλέον, και στα μέτρα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος ώστε να αποφύγει τα εμπόδια αυτά. Τόνισε επίσης, και τη σημασία της επιδίωξης του Συστήματος Υγείας, να ενισχύσει στους ασθενείς το αίσθημα της συμμόρφωσης με την τήρηση της φαρμακευτικής τους αγωγής, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την αναγκαιότητα της σωστής πληροφόρησης για την λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Στην συνέχεια, το λόγο έλαβε η κα Στεφανία Σωτηρλή, Νευρολόγος – Διευθύντρια του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Ειδικών Νευρολογικών Θεραπειών του «Metropolitan General». Στην ομιλία της με θέμα «Νέες Θεραπείες και Διαχείριση Ασθενών κατά τη διάρκεια της Πανδημίας» η κα. Σωτηρλή έδωσε τον ορισμό της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, έκανε εκτενή αναφορά στις εγκεκριμένες θεραπείες έως σήμερα, ενώ αναφέρθηκε και στα επιμέρους χαρακτηριστικά της ιδανικής θεραπείας, της οποίας ο στόχος θα είναι η ίαση με τις κατά το δυνατόν λιγότερες επιπλοκές, ώστε να μην είναι επιβαρυντική για τον ασθενή. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στις μελλοντικές θεραπείες οι οποίες όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν είναι ουτοπία». Κλείνοντας, τόνισε την σημαντικότητα του να λαμβάνει ο ασθενής «την κατάλληλη θεραπεία, την κατάλληλη στιγμή», αξιοποιώντας τα θεραπευτικά παράθυρα της νόσου.

Την Ημερίδα έκλεισε η κυρία Β. Μαράκα, η οποία έκανε λόγο για τις δράσεις του ΣΑμΣΚΠ προς όφελος των ασθενών και ευχαρίστησε τις κυρίες Εφη Σίμου και Στεφανία Σωτηρλή  καθώς και τις φαρμακευτικές εταιρείες Merck και  Sanofi για την ευγενική τους χορηγία.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και υπεύθυνος διοργάνωσης της ημερίδας ήταν η εταιρεία Forthright.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) στο τηλέφωνο 210 9600131 ή στο email: samskp@otenet.gr.

Skip to content