Home / Ανακοινώσεις/Δελτία τύπου / Εκδήλωση του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέμα «Μητρότητα και ΣκΠ».

Αθήνα, 9 Απριλίου 2014. Στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ο Σύλλογος Ατόμων με ΣΚΠ πραγματοποίησε εχθές, Τρίτη, 8 Απριλίου, επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και ενημερωτική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

O Σύλλογος Ατόμων με ΣκΠ υποστηρίζει εδώ και χρόνια τη συμμετοχή των μελών του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και η χθεσινή επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης δεν αποτέλεσε εξαίρεση, μιας και η ξενάγηση συγκίνησε όλους τους συμμετέχοντες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περισσότερα από 100 μέλη του Συλλόγου, με ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη δύναμη να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην καλύτερη και συνεχή ενημέρωση για την ασθένεια καθώς και στην πρόσβαση των ασθενών με ΣκΠ σε σημαντικούς ιστορικούς χώρους του τόπου.

Την ενημερωτική ομιλία προλόγισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με ΣκΠ, κα. Βάσω Μαράκα. Εν συνεχεία o κος Τριαντάφυλλος Ντόσκας, Αναπληρωτής Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του  Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών πραγματοποίησε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα «Πολλαπλή Σκλήρυνση και Οικογενειακός Προγραμματισμός». Σύμφωνα με τον κ. Ντόσκα: «Κάθε ασθενής με ΣκΠ έχει δικαίωμα στη μητρότητα. Σε συνεργασία με το θεράποντα νευρολόγο αλλά και το γυναικόλογο της, κάθε γυναίκα με ΣκΠ που επιθυμεί να τεκνοποιήσει θα πρέπει να επιλέγει τη σωστή χρονική στιγμή. Όσον αφορά στις θεραπείες της ΣκΠ, οι παλαιές αγωγές (υποδόριες, ενδομυϊκές ενέσεις) είναι σχετικά ασφαλείς και δεν απαιτείται διακοπή της αγωγής πριν την έναρξη της διαδικασίας τεκνοποίησης. Τα δεδομένα για τις νεώτερες θεραπείες (από του στόματος) είναι ελλιπή και η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να διακόπτεται τουλάχιστον 2 μήνες πριν την έναρξη της διαδικασίας τεκνοποίησης».

Η ενημερωτική ημερίδα συνεχίστηκε με την ομιλία του κυρίου Κωνσταντίνου Σφακιανούδη, μαιευτήρα-γυναικολόγου, ειδικού IVF της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αιτίες που κατά τη διάρκεια της λοχείας αυξάνεται η πιθανότητα υποτροπής. Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανούδη: «Πιθανοί αιτιολογικοί παράγοντες είναι το άγχος, η έντονη κόπωση και η απώλεια της σχετικής αναοσοκατοστολής που προκαλεί η εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση η «αναζωπύρωση» της νόσου είναι παροδική και δεν διαρκεί παρά λίγες εβδομάδες. Εάν κανείς συνυπολογίσει και τις ιδιαίτερες παραμέτρους της λοχείας στο «ελληνικό περιβάλλον» όπου κατά κανόνα υπάρχουν από ένα ή δύο πρόσωπα του κοντινού περιβάλοντος που στηρίζουν τη νέα μητέρα, οι πιθανότητες υποτροπής περιορίζονται ακόμα περισσότερο».

Η κα. Βάσω ΜαράκαΠρόεδρος του Συλλόγου, δήλωσε «Είναι επιθυμία των μελών μας να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις γύρω από τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και αυτό αποτελεί και προσωπικό μου στόχο. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί φωτεινό πράδειγμα του πόσο ανάγκη έχουν τα μέλη μας από συνεχή ενημέρωση αλλά και ψυχαγωγία».

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκληρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει ιδρυθεί αποκλειστικά από ασθενείς με σκοπό την εξυπηρέτηση, ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών σε όλο το φάσμα των αναγκών τους καθώς και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την ασθένεια.