Λανθασμένες αντιλήψεις

Home / Τι ειναι η Σ.Κ.Π. / Λανθασμένες αντιλήψεις

Ξεκαθάρισμα λανθασμένων αντιλήψεων

Η ΣΚΠ (ή Πολλαπλή Σκλήρυνση) δεν έχει ακόμη πλήρως κατανοηθεί από τους επιστήμονες και ερευνητές και γι’ αυτό υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις στο θέμα αυτό. Σας παραθέτουμε μερικές από αυτές:

 • Η ΣΚΠ είναι θανατηφόρα ασθένεια.
  Δεν είναι έτσι
  . Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα περισσότερα Άτομα με ΣΚΠ (ΑμΣΚΠ) έχουν σχεδόν το ίδιο προσδόκιμο επιβίωσης όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι. Οι περισσότεροι θάνατοι που έχουν σχέση με τη ΣΚΠ οφείλονται σε επιπλοκές της επιθετικής μορφής της νόσου. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου βοηθά στην πρόληψη αυτών των επιπλοκών. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η ΣΚΠ είναι κακοήθης τόσο ώστε να προκαλέσει το θάνατο.
#list-style-6151748e347ee ul li:before { font-family:Icomoon; content: "\\e30b"; color:#f97352 }
 • Κάθε Αμ ΣΚΠ αργά η γρήγορα θα χρειαστεί αναπηρικό αμαξίδιο.
  Δεν είναι αλήθεια
  . Τα περισσότερα ΑμΣΚΠ παραμένουν κινητικά ικανά. Όμως, η πιθανότητα ανάγκης κάποιου βοηθήματος αυξάνει όσο περισσότερο χρονικό διάστημα κάποιος πάσχει. Ακόμη, ΑμΣΚΠ που μπορούν να περπατήσουν ίσως θελήσουν να χρησιμοποιήσουν κάποιο βοήθημα όπως μία βακτηρία, ένα ειδικό σκούτερ, έναν περιπατητή ή κάτι άλλο για να διαφυλάξουν την ενέργειά τους έτσι ώστε να μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν αφού φθάσουν στον προορισμό τους, ή και για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από πεσίματα. Μόνο 20% των ΑμΣΚΠ χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή περιορίζονται στο κρεβάτι τους επειδή δεν είναι σε θέση να περπατήσουν. Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σημαντικά από τον καιρό που άρχισε η χρήση των ιντερφερονών.
#list-style-6151748e34ae9 ul li:before { font-family:Icomoon; content: "\\e30b"; color:#f97352 }
 • Η ζωή με αναπηρικό αμαξίδιο είναι καταδίκη.
  Δεν είναι έτσι
  . Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο δουλεύουν, οδηγούν, ταξιδεύουν, κάνουν σπορ, συνεχίζουν την οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή, συμβάλλουν στην κοινωνία και ικανοποιούν τα όνειρά τους. Είναι θέμα ψυχολογικής διάθεσης και χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου. Ίσως το ΑμΣΚΠ χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη στην περίοδο αναπροσαρμογής. Πάντως τα άπειρα τεχνικά μέσα και η σημερινή τεχνολογία βοηθούν στο να παραμείνει κανείς ενεργό μέλος της κοινωνίας.
#list-style-6151748e34e43 ul li:before { font-family:Icomoon; content: "\\e30b"; color:#f97352 }
 • Δεν πρέπει να κάνεις παιδιά.
  Δεν είναι αλήθεια
  . Οι περισσότερες γυναίκες με ΣΚΠ την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν παρουσιάζουν σχεδόν κανένα σύμπτωμα. Υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης των ώσεων στην περίοδο των 6 μηνών μετά τη γέννα. Γενικά όμως η εγκυμοσύνη και η γέννα δεν επιβαρύνουν την γενική εξέλιξη της νόσου. Όσοι φοβούνται την κληρονομικότητα της νόσου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ρίσκο είναι πάρα πολύ μικρό: γύρω στο 1-3%. Αυτό που πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη είναι οι επιλογές βοήθειας στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια ώση που δυσκολεύει την ανάληψη της φροντίδας των παιδιών.
#list-style-6151748e35270 ul li:before { font-family:Icomoon; content: "\\e30b"; color:#f97352 }
 • Η δίαιτα μπορεί να θεραπεύσει τη ΣΚΠ.
  Δεν είναι έτσι
  . Δεν έχει αποδειχτεί ότι κάποια διαιτητική πρακτική μπορεί να αποτελέσει θεραπεία της ΣΚΠ. Πάντως, για λόγους γενικής υγείας, τα ΑμΣΚΠ θα πρέπει να ακολουθούν μία δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, υψηλή σε ιχνοστοιχεία, φρούτα και λαχανικά όπως θα έκανε οποιοσδήποτε άνθρωπος που προσέχει την υγεία του.
#list-style-6151748e35592 ul li:before { font-family:Icomoon; content: "\\e30b"; color:#f97352 }
Στείλτε μας ένα μήνυμα

Μπορείτε να μας στείλετε ένα email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search